Taller amb sisè: una autèntica meravella

Avui dia 28 de març del 2019 passarà a la història de la Comissió d’Horts de Cal Maiol com el dia d’un dels tallers més increïbles que hem fet. Amb l’alumnat de sisè hem preparat un mega-taller que fusionava dos elements fonamentals de la vida sana i saludable: el mar i l’hort (i no com diuen alguns, mar i muntanya).

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

De bones a primeres, en “tropel” cap al mercat, amb el professor, en Sergi, al capdavant de l’expedició. I ja hi som. A la peixateria del fons a l’esquerra, pura màgia: hem comprat una sípia mediterrània espectacular de gairebé 1 kg de pes, un bon calamar (amb truc, que després explicarem) i unes quantes cloïsses i musclos, perquè al final, tots són mol·luscs.

I ja hi som, i ja ho tenim. Abans d’entrar al mercat una breu explicació de a quin grup d’animals pertanyen les sípies i els calamars, i a la sortida, un dels moment més espectaculars de la història de la “Comi”: ens hem menjat musclos i cloïsses vives, prèviament marinades amb unes gotes de llimona. I què us penseu? Què les alumnes i els alumnes no? Doncs sí, un bon grapat de valents s’han cruspit, qual Triki monstre de les galetes les pròpies galetes, un parell de cloïsses vives i un musclo. I expectació a punta pala i rialles aquí i allà.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

I cap a l’escola. A l’hort tenim una florada de faves, i res millor que combinar-les amb unes bones peces de sípia i calamars frescs , i tot a pinyó que van rodades.

I començam amb la dissecció de la sípia, amb la seva barqueta de calci, la seva tinta, l’aparell reproductor masculí (no vegeu com hem rigut amb això!), explicant el tema del sacarí, dels tentacles, de la màgia de la sípia per canviar de color, per guanyar flotabilitat inflant el seu os interior, de la màgia de la natació i de la pura i meravellosa existència d’un dels animals més fascinants del regne marí. Hem acabat l’explicació amb un detall dels ulls, que les nenes i els nens han identificat de seguida amb les boles aquelles que s’inflen, els Orbits, i venga, rialles, interès i tothom animat. Val a dir que l’alumnat ha recollit les faves, les ha pelades i les ha preparades per a la cuina. Na Vane (mare de n’Astor) duia el comandament de la paella, sempre amb l’avís previ que cuina perquè vol, i no perquè sigui la dona de la Comissió d’Horts. Mentrestant, en Bernat (pare d’en Genís i d’en Blai) a tope con la Cope amb les fotos, la preparació, el pa i la gaita en vinagre. Tot coordinat i amb el millor dels somriures.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

I arribam al calamar: surt del calamar un peixet i un os de plàstic de dins. Els nens es pensen que el calamar ha menjat això, però els explicam que és precisament una tècnica que fan servir els pescadors industrials, amb molta mala llet, que fiquen un peix a dins del calamar, i fins i tot un os de plàstic, perquè pesi més a l’hora de vendre’l. No és que el calamar hagi menjat, és que li han ficat per estafar els consumidors. I llavors quan arriben a casa tothom pensa: oh, mira què graciós, el calamar s’havia menjat un peix. Però no, no s’havia menjat cap peix, són espècies que no tenen valor comercial i que no es poden vendre i les fiquen dins dels cefalòpodes perquè pesin més.

I la traca final: remenat de bledes, faves i sípia i calamar, i “montadito” al canto. Sincerament, brutal!

Moltes gràcies al profe, en Sergi, per les seves atentes consideracions, i a tot l’alumnat, que tot sigui dit, s’han portat la mar de bé.

Comissió d’Horts de Cal Maiol