Mercat, compra, berenar i molta, bona i genial alimentació

 

El passat 13 de febrer,amb el grup de 4t curs, la “Comi” d’Horts vàrem dur a terme un taller innovador: les fruites seques. Aquests aliments, rics en energia i greixos vegetals, estan a l’ordre del dia no només de la dieta mediterrània, sinó de totes les del món. Originaris de l’Àsia central, el seu pas a Amèrica, de la mà del frare mallorquí Juníper Serra, encetà una història apassionant que acaba amb Califòrnia com a primera potència mundial en la producció d’ametlles.

I és per això, aprofitant el famós mapa de P5, que amb les alumnes i els alumnes de 4t anàrem a la seva classe per “okupar-la” i explicar aquesta curiosa història, com les ametlles viatjaren des de Mallorca fins a Califòrnia i com, gràcies a l’aigua i a les infraestructures d’aquest poderós estat americà, ara el camp mallorquí, alacantí i tarragoní no pot competir amb la producció americana.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

I després d’això, cap al mercat! Tota la classe va gaudir d’un passeig fins al mercat de Sants per comprovar la gran varietat de fruites seques que hi ha a la venda. Una bona compra i de retorn a l’escola. I allà, na Vane tenia preparat un deliciós ‘ berenar ‘ ( el terme mallorquí d’esmorzar,,així aneu aprenent sa bonica llengua de ses Illes)de crema de fruits secs untada a damunt d’un bon pa, que va comprar en Bernat, i així tots contents i alegres. I com sempre passa, el final dels tallers coincideix amb la sortida al pati, amb la qual cosa es genera un remolí de nenes i nens que venen a veure què passa i que es dona a la Comi d’Horts! I ja la tenim armada! Al final sempre berena tothom!

Dir-vos que ja estam preparant el taller amb 5è i aviat, com que la primavera s’ha avançat, prepararem una nova sembrada a l’hort!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Us deixem la recepta de crema de xocolata,,que va agradar tant a petits com a grans, i comprovareu com de fàcil i, sobretot, més sà que es poden menjar dolços, sense necessitat de sucres afegits, estabilitzants ni additius


Recepta de crema de xocolata sense Sucre

5-7 dàtils,segons nivell de dolçor desitjat
3 cullerades de cacau en pols pur
50-75gr d’avellana,millor triturada
Canyella,o nou moscada, vainilla un polsim
Pebre negre,un polsim també.
Oli , o be d’oliva o d’un altre tipus,dues cullerades
Una mica d’aigua.

Triturem tots els ingredients i treballem la textura perquè no sigui massa espessa.
Arribats a aquest punt, hi posem oli o aigua en la proporció desitjada.
Si afegim llet, la crema dura dos dies màxim; si la deixem així, sense llet, ens dura uns 5 dies, tapada a la nevera.

Comissió d’Horts de Cal Maiol