El passat divendres 18 de gener l’equip de la comissió d’Horts de Cal Maiol, en concret na Vane i en Tomeu, visitaren la classe de 3r curs per abordar un tema absolutament apassionant: la història de la patata.

Per fer-ho, primer “okupàrem” la classe de P5 per aprofitar-nos del mapa que els vàrem regalar a la darrera sessió (la dels xampinyons màgics) per explicar a ambdós cursos el viatge fascinant d’aquest tubèrcul, que abarca des del segle XVI fins a l’actualitat. Fa uns 400 anys la patata viatjà a Europa, primer com a planta ornamental, després com a menjar de porcs i finalment com a aliment de països sencers, com el cas d’Irlanda. Aquesta monodependència d’un monocultiu va fer que, l’any 1845, un fong matés totes les patateres del país celta (el de les gaites, de Ryanair i de la informàtica anti-hisenda) i que més d’un milió de persones haguessin d’emigrar als Estats Units, on, anys més tard, fundarien… MCDONALDS!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Bé, aquesta increïble història va ser combinada amb un taller sensacional sobre les patates que tenim sembrades a l’hort. Un grup de classe va recol·lectar les patates de l’hort mentre l’altra meitat sembrava patates noves, que per primavera donaran els seus fruits.

I… tot això amenitzat amb l’explicació de la porqueria que és una bossa de patates industrial, en concret d’aquestes “receta campesina”, que vàrem aprofitar per llençar a les escombraries davant de la mirada incrèdula de les alumnes i dels alumnes. I és que el glutamat monosòdic no perdona, però la “comi d’horts” perdona menys, i l’alimentació sana, la cultura alimentària i el respecte per la pagesia és el primer objectiu d’aquesta modesta i preciosa comissió.

I després, per si això fos poc, na SúperVane va preparar… Ketchup natural! Sí senyor, allà, al pati, amb el fred de l’hivern i la mirada atenta de totes les alumnes, na Vane es va currar la recepta americana i tradicional del Ketchup, que teniu aquí també per si algú la vol fer a ca seva.

I patates fregides per a totes i tots els alumnes. I tothom content i amb més cultura gastronòmica i agrícola que abans de començar la classe. I Cal Maiol progressa i Cal Maiol és cada vegada una escola més arrelada a la terra, més conscient dels perills de la indústria alimentària i més conscient que la història de la humanitat no l’han escrita els polítics, ni tan sols els generals, ni tan sols les guerres. La història del món l’han feta els aliments.

edf

I aquí la recepta del Ketchup, com aquell qui no vol. Mort al menjar ràpid i llarga vida a la cuina i al temps amb els més petits!

Recepta ketchup natural:

½ kg de tomàtiga natural

Tres cullerades de tòmatiga concentrada

1 cullerada de salsa Perrins

1 cullerada d’oli d’oliva

1 raig de vinagre

Un polsim de comí i de nou moscada

Sal i pebre

All i julivert al gust

Sucre moreno

Pebrot escalivat

Bitxo picant (al gust i com l’aguanteu)

(Opcional ceba i altres espècies, depèn de com de cow-boys vos sentiu)

Es tritura tot dins un pot de batedora, i si voleu es pot temperar en una cassola o al micro, perquè perdi l’aigua, i llavors es posa dins la nevera i això és una monada i la resta són xorrades.

PD: els nens i les nenes varen voler refegir tots i totes!

Bon profit!
Comissió d’horts de Cal Maiol