La Comissió d’Horts de Cal Maiol va dur a terme el passat 5 de desembre un taller molt especial. Ara que estem en plena collita (vaja, ja ha passat ara) d’olives, vàrem decidir fabricar, per primera vegada en la història de Cal Maiol, oli d’oliva verge en directe.

De la mà de na Vane i d’en Bernat, i d’en Tomeu, la “Tricomi pagesa” va començar el taller amb una explicació dels tipus de mescles, tema propi del segon curs de primària, per tot seguit analitzar dues mescles, una heterogènia (oli amb aigua) i una d’homogènia (Coca-cola amb aigua).

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

I després d’aquesta explicació, de la diferència de densitats, aprofitàrem l’avinentesa per parlar de per què suren els vaixells. Ho sabeu?

Mmmmm, i venga, batedora en marxa i olives trinxades a punta-pala. Quan vàrem tenir la pasta de l’oli feta, moltes de les nenes i dels nens de la classe varen exclamar (i no una vegada, sinó dos-centes mil): Ahhigggg, quin fàstic! Això és caca… I gaites en vinagre semblants. Però llavors, quan vàrem fer la primera barqueta d’enciam de l’hort, amb un bon tros de pa, una miqueta de sal i un poquet de l’oli que havíem fet, zas! Ja tothom el volia provar!

I què s’ha de fer per separar l’oli de l’aigua i de la polpa? Ahhh, idò això, donar-li calentoreta, cosa que vàrem fer amb el nostre fogonet màgic, que tan baratet és i tantes alegries ha donat a l’escola.

Els infants i la profe varen veure, després de la premsada corresponent, com sortia l’oli, com s’anava separant de l’aigua, i…. màgia! Oli verge extra a Cal Maiol!

I clar, com no podia ser d’una altra manera, tothom a menjar barqueta d’enciam i pa amb l’oli fer allà mateix, in situ que dirien els puristes.

En resum, una monada de dia i de taller. Ara anem a descansar un poc i a cavil·lar noves propostes de cara al gener. Prepareu-vos nenes i nens de tercer!

 

Bones festes a totes i a tots,

Comissió d’Horts de Cal Maiol