El peix que menja bledes, o que en vol menjar. I xampinyons també.

El passat 15 de novembre, en un dia de pluja intensa a la meravellosa i insubstituïble ciutat de Barcelona els alumnes i les alumnes de primer curs de Cal Maiol varen poder gaudir d’un dematí espectacular d’hort i alimentació sana, que bona falta ens fa avui en dia.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

I de ben prest, davant de les amenaces de cancel·lació per la pluja torrencial que queia a la ciutat comtal, el primer de tot que vàrem fer és anar a visitar la classe de P5, on sojorna la caixa màgica dels bolets que enguany ha estat la gran novetat cultivadora i hortalana de Cal Maiol.

Una vegada feta l’explicació d’on i perquè surten els bolets, els alumnes i les alumnes de primer “agafaren prestats” uns quants xampinyons de París per tal de dur a terme l’activitat del dia.

Després d’això, i una vegada superada la temperatura uraniana de l’escola, emprenguérem el viatge cap al Mercat de Sants, lluitant contra llamps i trons i contra l’amor de mares i pares de veure nins i nines mullats. En arribar, sobirana explicació de les diferències entre peix blau i blanc, compra d’un bonítol de mil dimonis i fresc com una mandarina valenciana, i cap a l’Horta Alliberada, no sense abans degustar unes delicioses olives comprades insitu a una altra parada del mercat. Baralles al canto per les olives i tothom content.

A l’Horta Alliberada, un dels espais més ben cuidats del nostre barri, i més ben gestionats de la Barcelona mundial, ens esperava, a part d’una pluja torrencial, l’amable Alaitz, una de les membres de l’assemblea que gestiona l’Horta, per explicar-nos els cultius de tardor, el femer de merda de cavall i per deixar-nos recollir unes quantes bledes i un enciam que més tard tindrien un protagonisme absolut i determinant.

I cap a l’escola. Allà s’havien avançat els dos membres de la Comi d’Horts, en Bernat i na Vane, que diligentment havien preparat ja els bolets, el foc, la paella i la gaita en vinagre d’un esmorzar absolutament espectacular.

Reunides i reunits les nines i els nins a la fastuosa biblioteca de l’escola, disseccionàrem el peix sota l’atenta mirada dels presents i de les presents, amb una frase màgica i inoblidable: com frena un peix?
I d’aquí que sorgí una altra frase, més misteriosa encara: tenen ronyons els peixos? I sí i no, tenen ronyons però no ronyons com nosaltres, i un bon debat que es va posar en marxa.

I cap a fora s’ha dit. Allà na Vane (mare de n’Astor de P5) i en Bernat (pare d’en Genís i d’en Blai) varen tenir a punt un deliciós remenat de peix, bolets i pebrot i bledes i oli i sal a punta pala per als més petits. I, com no podia ser d’una altra manera, amb una bona barqueta d’enciam, plat ja famós d’aquesta humil comissió.

Per cert, grans aportacions a l’ordre i al coneixement de la professora, na Meritxell, que sap on els colga el dimoni i que en tot moment ens va ajudar a mantenir el concert viu i serè.

Així és que un dia genial, esperem que les fotos us agradin i no ens queda d’altra que dir que si algú vol aportar/participar a la Comissió d’horts (la comi que funciona) sempre serà benvinguda o benvingut.

 

Vane, Bernat i Tomeu

Comissió d’horts de Cal Maiol